La Internet de les coses serà el tema central del seminari internacional en turisme INTO 2018

L’organització d’aquest esdeveniment, punt de trobada pel sector acadèmic i empresarial on es promociona la innovació, s’emmarca en l’aposta del Govern balear per diversificar l’economia

El ParcBit acollirà el 29 i 30 de novembre la tretzena edició del Seminari Internacional d’Innovació i Turisme (Seminari INTO), organitzat per la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme amb la Fundació Bit i la col·laboració de Turistec i la Cambra de Comerç de Mallorca. L’objectiu de les jornades, que s’han presentat avui, és impulsar la innovació i fomentar la competitivitat i el creixement de les indústries tecnològiques en el sector turístic.

Marta Jacobs, Bel Busquets, Biel Frontera i Carles Bibiloni

Marta Jacobs, Bel Busquets, Biel Frontera i Carles Bibiloni

La vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, s’ha referit al seminari com “un referent en el panorama internacional d’innovació en turisme”. Així mateix, ha afirmat que “és una mostra més del ferm compromís del Govern de les Illes Balears amb la diversificació de l’economia fent promoció de la innovació entre les nostres empreses”.

Busquets ha anunciat que la temàtica de l’edició 2018 estarà centrada en l’impacte que pot tenir en el sector turístic la Internet de les coses (IoT) i els avantatges competitius que suposarà, “ja que aquesta nova tecnologia permetrà simplificar operacions, millorar prediccions i optimitzar recursos”. En definitiva, ha conclòs, “contribuirà a millorar l’experiència dels viatgers”.

Biel Frontera, gerent de la Fundació Bit, ha parlat de l’estructura de les jornades, que començarà amb una sessió inaugural de Koby Levy, director de transformació digital i IoT a Huawei. Per a la resta de sessions, ha dit Frontera, “també tenim ponents i moderadors de primer nivell del món acadèmic i empresarial”. Una taula rodona final “analitzarà les conclusions i les tendències futures al voltant de l’IoT.

Marta Jacob, membre del Comitè Científic de l’INTO, ha destacat les tres àrees que pot millorar l’aplicació de l’IoT: l’eficiència operativa (en energia, manteniment o monitoratge ambiental); l’opinió i la satisfacció del client (per exemple, en temes d’accessibilitat); i la mobilitat del turista a la destinació (com ara la millora de la connectivitat). També ha destacat que l’acte és una “oportunitat de posar en contacte el sector públic R+D amb la part privada sobre ls models de negoci i les oportunitats que hi ha en el sector turístic”.

Novetats de la 13a edició
“Una de les novetats d’enguany és la celebració d’un petit showroom on empreses destacades exposaran productes i serveis relacionats amb la IoT i el turisme”. Així mateix, “el seminari INTO es podrà seguir en directe per Internet. Especialment, ho faran al Centre Bit de Menorca, que reservarà un espai per poder seguir les jornades així com intervenir-hi”, ha dit Frontera.

A més, Carlos Bibiloni, representant de la Cambra de Comerç, ha parlat de la sessió especial que es fa per primera vegada i que coordina la Cambra, en la qual s’analitzarà, en el marc del projecte europeu TouriSMEshare, el paper i la importància de la IoT en l’economia col·laborativa. Per això, ha dit, la Cambra pretén “posar en comú les potencialitats d’actors existents actualment o potenciar les empreses que aprofitin l’economia col·laborativa i es vulguin presentar”, així com fer “un assessorament a les empreses que ho vulguin sobre les eines de l’economia col·laborativa”.

Com l’any passat, el seminari INTO inclou un espai de reunions bilaterals de 20 minuts per propiciar oportunitats de negoci i sinergies empresarials al voltant de la IoT i la cadena de valor de la indústria turística. Es tracta d’una iniciativa organitzada conjuntament amb la xarxa Entreprise Europe Network (EEN).

Ponents de renom internacional
D’ençà del primer seminari INTO l’any 2004, més de 2.000 assistents han pogut escoltar i aprendre de més de 100 ponents de prestigi internacional. Enguany, entre els ponents ja confirmats, destaquen experts internacionals de l’àmbit acadèmic com el Dr. Ajay Aluri, de la Universitat de West Virginia (EEUU), la Dra. Marianna Sigala, directora del Centre for Tourism and Leisure Management (Austràlia), o el Dr. Arturo Azcorra, director de l’IMDEA Networks Institute. També hi participaran referents de l’àmbit empresarial com Santiago Lorente, director de vendes i solucions empresarials de Microsoft; Manuel Lorenzo, responsable de Tecnologia i Innovació a Ericsson Espanya o Mar Muñoz, Tourism Big Data Strategist a IT Travel Services, entre d’altres.

Programa: www.visitinnovation.com

Share

Comentaris tancats.