Es presenta IMAGO, la trampa biodegradable per al control de plagues produïda mitjançant impressió 3D

L’innovador producte s’ha gestat des del CentreBit Menorca des d’on l’empresa Somni Project està allotjada i rep suport i assessorament de la Fundació Bit

Aquest dilluns 28 s’ha presentat al CentreBit Menorca el producte Imago, una innovadora trampa per a insectes que aporta una solució sostenible al control de plagues en arbres, horts i vinyes. Entre els seus principals avantatges trobam el baix impacte visual, que no necessita manteniment, té un disseny aerodinàmic, és un producte totalment biodegradable i permet la seva producció mitjançant tecnologia d’impressió 3D.

Presentació projecte IMAGO al CentreBit Menorca (28/05/2018)

Es tracta d’un producte dissenyat i creat per l’emprenedor Iker Martínez Eceolaza, fundador de l’empresa Somni Project que es troba allotjada a la incubadora del CentreBit Menorca. El projecte Imago és el primer producte propi de Somni Project.

Somni Project és una empresa menorquina especialitzada en el desenvolupament de productes industrials amb les darreres tecnologies 3D. Aquest coneixement fa que l’empresa disposi de la primera patent pròpia que avala els més de 15 anys d’experiència en la creació de producte innovador.

Beneficis i usos:

IMAGO aporta nombroses aplicacions als sectors forestal, agrícola, vitivinícola, hortícola i fructícola i és vàlid per a la captura de més de 140 espècies d’insectes. Un dels usos més idonis de la trampa és per controlar les plagues de processionària del pi, tan present al nostre arxipèlag, però també pot ser usada per a la Lagarta Peluda, la Tuta Absoluta, la Lobesia Brotana o el Minador de la palmera, entre d’altres.

Pel que fa als seus avantatges, la trampa és respectuosa amb el medi ambient ja que no utilitza en cap cas insecticides, sinó unes càpsules que contenen feromones femenines que actuen per atreure els mascles de la mateixa espècie i evitar la fecundació de les femelles. Així es controla la població d’insectes de l’any pròxim.

A més, el fet que la trampa no tengui cap bossa per als insectes facilita el seu ús, manteniment i allarga la vida útil del producte.

En línia amb la sostenibilitat del producte, IMAGO no conté parts metàl·liques ni derivats del petroli, només materials sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. Per tant, no genera un problema de residus ja que el seu material (àcid polilàctic, PLA) és completament reciclable, biodegradable i compostable. En el cas que la trampa es trenqués, en quedar al terra, es descomposa totalment amb el temps, sense afectar als cultius.

Per això es pot aplicar el concepte d’economia circular al producte. Si la trampa deixa de ser útil, pot tornar, en forma de material reciclat, al mateix sistema productiu per fer noves trampes.

El disseny d’IMAGO permet que sigui una trampa de baix impacte visual i també aerodinàmic, amb la qual cosa l’efecte del vent no perjudica l’eficàcia de la trampa.

Implantació a Menorca:

A partir del dia 1 de juny, 100 trampes IMAGO seran distribuïdes arreu de l’illa de Menorca, com és el cas de la finca rural pública d’Alforí de dalt, dintre d’un programa pilot del Consell Insular de Menorca gestionat per La Reserva de la Biosfera.

A més, propietaris privats de cultius ecològics, empreses d’enginyeria agrònoma, centres educatius i clients particulars ja han mostrat interès en el producte, que el 2019 té prevista la seva venda a través de comerç electrònic per donar cobertura global.

Suport del programa EmprenBit:

L’empresa Somni Projects es va fundar l’any 2016 i des de 2017 es troba allotjada al CentreBit Menorca, des d’on rep el suport i l’assessorament del programa EmprenBit per a emprenedors de base tecnològica, pertanyent a la Fundació Bit.

El producte IMAGO és el resultat de la feina realitzada pel promotor del projecte juntament amb l’equip tècnic del Programa EmprenBit per tal de dissenyar i validar un model de negoci innovador i altament competitu per el sector.

Segons declara Iker Martínez, “el programa EmprenBit ha fet possible que aquest projecte en concret, passi a ser d’una teoria a una realitat, tutoritzant i mentoritzant el projecte, impartint cursos especialitzats per a emprenedors i ajudant-lo a créixer de manera ordenada i controlada”.

La responsable del CentreBit Menorca, Carmen Crespo afegeix que “IMAGO representa en un projecte molts dels valors d’empresa que volem impulsar des de la Fundació Bit i la Direcció General d’Innovació i Recerca, com és la diversificació de l’economia cap a altres sectors diferents del turisme, basats en el coneixement”.

Share

1 comment to Es presenta IMAGO, la trampa biodegradable per al control de plagues produïda mitjançant impressió 3D

  • Nos da mucha alegría ver que cada vez hay mas productos ecológicos amigables con nuestro planeta, que emoción nos da esta noticia.
    Sin duda nos da esperanzas para un futuro, bolsas ecológicas, playeras biodegradables y ahora trampas ecológicas, un producto mas que se une a las empresas en pro del medio ambiente.