El CentreBit Menorca arriba al 80% d’ocupació d’empreses en el seu primer any d’activitat

El centre d’innovació ubicat a Alaior ja té 8 empreses amb espai propi i 7 projectes empresarials a la incubadora

El vicepresident Biel Barceló anuncia que s’obrirà un nou espai per al desenvolupament de noves iniciatives de base tecnológica de caire industrial

sdr

El vicepresident del Govern i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, i la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, han visitat aquest matí el CentreBit Menorca amb motiu del seu primer any d’activitat. Els han acompanyat el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, el gerent de la Fundació Bit, Pere Fuster, i la delegada territorial del CentreBit Menorca, Carmen Crespo.

Durant la visita s’han apropat a cadascuna de les vuit empreses instal·lades (Binary, Menorca Zeros i Uns, Tao Visual, Infotelecom, Vooneo, Sorenoid, Oraset i Cloudhotelier), per tal de conèixer de primera mà la seva activitat i la seva valoració quant al funcionament del Centre. Així mateix, la comitiva ha conegut l’espai de coworking i els set emprenedors que hi treballen, amb qui han dialogat sobre les seves idees de negoci i com viuen el procés de posar-les en marxa.

Després de la visita, el vicepresident ha fet repàs d’aquest any d’activitat en què s’ha treballat en diferents àrees: adaptació i millores de les infraestructures, la dinamització del CentreBit, el foment de l’innovació i la gestió interna per al bon funcionament del centre.

Biel Barceló ha explicat que la posada en marxa del CentreBit s’insereix en «l’aposta clara per la diversificació econòmica, per la innovació i pel desenvolupament tecnològic», i ha destacat que «el CentreBit Menorca ens permet atreure talent de fora i retenir talent aquí, i alhora crear feina de qualitat».

També ha apuntat que «gràcies a la col·laboració entre el Govern i el Consell hem aconseguit salvar les inversions previstes, posar en marxa en CentreBit, equipar-lo i que comenci a donar resultats tangibles, cosa que el Govern anterior no va ser capaç de fer». I ha subratllat que les fites aconseguides aquest primer any «demostren que era necessari atendre aquesta reivindicació històrica dels menorquins i menorquines».

Per la seva banda, Susana Mora ha afirmat que «fa poc més d’un any teníem poques esperances en poder aconseguir arribar a aquesta fita. Ho hem aconseguit, per tant agraïm el Govern per la feina que ha permès tenir aquest centre de referència i ecosistema d’innovació a Menorca per tal de millorar el sector de la tecnologia i el conjunt de l’economia de la nostra illa».

Mora també ha aprofitat per «agrair les empreses i professionals que durant aquest any han apostat de manera decidida per aquest centre i li han donat vida, i que fan que el CentreBit tengui molt de futur a Menorca».dav

Inversions en les infraestructures del Centre
El CentreBit ha rebut importants inversions per millorar les seves infraestructures. Així, s’han fet una sèrie d’inversions generals com la remodelació de l’auditori per dotar-lo de dues cabines de traducció simultània amb equipament per a 80 assistents, la instal·lació de wifi a tot l’edifici i la instal·lació d’un sistema de senyalística amb cartelleria digital.
A més a més, s’ha finalitzat l’acondicionament de la primera planta amb la creació d’un espai de trobada i networking anomenat “Plaça del CentreBit” i s’han millorat els accessos a l’edifici amb un sistema d’accés biomètric, intercomunicadors, aparcament al soterrani i la instal·lació d’un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics.
A banda dels espais destinats a les empreses, el de la incubació col·laborativa (amb un 54% d’ocupació) i el dedicat a empreses consolidades (amb un 80% d’ocupació), properament s’obrirà una nova àrea que acollirà tres tallers per a projectes de base tecnològica de caire industrial amb una superfície de 200m2.

36 activitats per dinamitzar el CentreBit
El CentreBit Menorca també ha comptat amb un calendari de 36 activitats entre novembre de 2016 i juny de 2017 dirigides als diferents públics objectius de Menorca: emprenedors, empreses, ciutadania i estudiants.
Mensualment s’organitzen conferències, xerrades, presentacions, tallers i reunions de compartir experiències així com presentació de noves tecnologies dirigides a empresaris i emprenedors. S’han desenvolupat actuacions directes amb els empresaris de l’illa de tots els sectors econòmics, sessions informatives sobre diferents actuacions de la DG d’Innovació i Recerca i presentacions de línies d’ajudes destinades a pimes pel desenvolupament de nous projectes d’innovació i recerca.
També es manté una relació molt propera amb el sector educatiu, tant universitari com de la Conselleria d’Educació per desenvolupar actuacions de divulgació tecnològica i foment del talent científic. Destaca la Fira FESTE-PRO sobre l’oferta formativa de graus de FP a Menorca que va comptar amb la participació de més de 2.500 alumnes de batxillerat i 3r i 4t d’ESO de tots els instituts de l’illa.

Suport i foment de la innovació
Pel que fa a l’àrea d’innovació, s’han assessorat més de 20 empreses de manera personalitzada per al desenvolupament de projectes i s’han elaborat 10 diagnòstics d’innovació de diferents empreses, amb les quals es continuarà treballant per tal de detectar i incorporar millores que les ajudin a guanyar competitivitat. Aquest assessorament també ha estat essencial perquè empreses menorquines accedissin a adjudicacions d’ajudes públiques per innovació.
També les associacions empresarials i agents econòmics i socials de Menorca són agents clau pel CenteBit des d’on s’estableixen acords que afavoreixen sinergies en actuacions d’innovació i desenvolupament de projectes basats en el coneixement. En aquest sentit, destaquen els tres convenis signats durant els darrers mesos i el més recent amb Accesso i Pime Menorca per afavorir la creació d’empreses de base tecnològica a través del programa #EMPRENBIT de la Fundació Bit.

Actuacions per millorar la gestió interna del CentreBit
Les actuacions que s’han executat per millorar la gestió interna del CentreBit Menorca s’han basat en la constitució d’un Consell Assessor, la contractació una administrativa, la implantació del registre telemàtic REGWEB del GOIB i d’un sistema de gestió documental digital.
El Consell Assessor està format per institucions de la triple hèlix amb l’objecte de proposar actuacions del CentreBit Menorca en el seu objectiu d’apropar-lo als sectors del coneixement, empresarial i la societat en general. Els integrants d’aquest Consell Assessor són la Fundació Bit, el Consell Insular de Menorca, l’ajuntament d’Alaior, Acceso, Joves Empresaris, Cercle d’Economia, la FUEIB, la UIB i Binary com a representant de les empreses instal·lades. Durant aquest primer any el consell s’ha reunit en cinc ocasions.

Share

Comentaris tancats.