11fbalears

#11fbalears

#11fbalears Activitats Inscripcions Participants Galeria Més
informació

QUÈ ÉS #11FBALEARS?

La Plataforma 11F Balears, és una acció col·laborativa per posar en valor el paper de la dona en la ciència i la tecnologia, i està formada per dones de diferents entitats i  institucions científiques. Aquesta iniciativa, s’emmarca en el Dia Internacional de la dona i la nena en la ciència, una jornada en la que s’organitzen arreu de l’estat diferents  activitats per a donar visibilitat a l’activitat científica liderada per dones. A Balears hem proposat algunes activitats que conviden a reflexionar a tots els actors implicats sobre els reptes als quals hem de fer front per trencar la bretxa de gènere.

PERQUÈ UN DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA CIÈNCIA?

En l’actualitat les dones es troben encara amb diferents barreres que dificulten la seva presència en el món científic: a la falta de pressupost i les retallades dels últims anys, o els comportaments masclistes i discriminatoris dels tribunals d’avaluació i del sistema de publicació d’articles especialitzats, s’uneix a la manca de vocacions científiques i tècniques entre les dones.

Aquest fet es produeix en les primeres etapes educatives, i es manifesta posteriorment en l’elecció dels estudis (només una de cada cinc noies de 15 anys vol dedicar-se a professions tècniques, científiques o a les enginyeries). I una de les raons per les quals això es produeix és que falten rols femenins en l’àmbit de la ciència i la tecnologia, i que els personatges femenins han estat en l’ombra a llarg  de la història.

A més de la falta de visibilitat, i la falta de models a seguir en el món científic, també s’ha detectat que a una edat molt primerenca, les nenes es perceben a si mateixes com menys brillants que els nens. Aquestes idees sobre el gènere i la intel·ligència que apareixen en una fase de la infància, poden fer que les nenes perdin l’interès pels de ciències o enginyeries.

Per tal de revertir aquesta situació, la plataforma 11Fbalears s’uneix al Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, amb l’objectiu d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència de les dones i les nenes i contribuir així a tancar la bretxa de gènere que actualment existeix també en l’àmbit científic.


ACTIVITATS

Teatre Taula Rodona

Divendres, 9 de febrer a les 18:00 (Saló d’actes, Caixaforum Palma)

Cites ràpides amb científiques

Dissabte, 10 de febrer a les 11:00 i a les 12:00  (Cafeteria, Caixaforum Palma) 

Pròxima estació: Ciència i tecnologia amb Alicia Sintes

Dimarts 13 de febrer, a les 19:00h (Sala d’actes de son Lledó, campus universitari UIB)

Conferència: Ben Barres, el primer científic transgènere

Dimarts 13 de febrer a les 11’30h (Sala de premsa – Edf. Son Espanyol del ParcBit)

Taller de programació Django Girls

Dissabte, 17 de febrer de 09:00 a 18:00 (Ed. Jovellanos, aula AB02, Campus UIB) -

Inauguració del Mural de Joan Aguiló per el Dia Internacional de la dona i la nina en ciència

Dissabte, 3 de febrer a les 12:00 h (A la cantonada C/ Born amb C/ Sant Francesc)


INICIATIVES

Projecte LIFT (Ladies Code Their Future)

L’empresa Innovation Training Center  participa en aquetst projecte europeu a través del qual s’ofereix formació a dones en habilitats digitals i programació. Més informació.


INSCRIPCIONS

A través dels següents enllaços pots incriure’t a les diferents activitats que hem organitzat a la plataforma #11fbalears:


PARTICIPANTS

Participants a la Taula Rodona “La investigació a Balears és també cosa de dones”.

  • Dra. Beatriz Morales (IMEDEA, CSIC-UIB) Beatriz és Professora d’Investigació del CSIC en l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB). Experta en biologia de peixos i en temes de pesca costanera, ha estat gestora del Pla Nacional de Ciències i Tecnologies Marines del MINECO, va coordinar l’Acció Estratègica contra Abocaments Marins Accidentals (Prestige) i va ser responsable de dos Era-Nets pel MINECO. Actualment els seus interessos se centren en la sociologia de la gestió pesquera i la divulgació científica.
  • Dra. Roberta Zambrini: (IFISC, CSIC-UIB). Roberta és Titular del CSIC a l’IFISC, investiga en informació i òptica quàntica i és professora del Màster de Física de Sistemes Complexos de l’IFISC. La seva investigació en sistemes quàntics oberts, òptica quàntica i no lineal, fenòmens complexos, i correlacions quàntiques, ha donat lloc a més de 60 publicacions. Té experiència a nivell nacional i internacional en coordinació de projectes, organització de congressos i activitats d’avaluació.
  • Dra. Alicia Sintes (Dpto. de Física & IAC3, Universitat de les Illes Balears (UIB)). Alicia és professora de Física Teòrica en la UIB i investigadora principal de la col·laboració científica LLIGO a Espanya per a la detecció de les ones gravitacionals, un dels majors descobriments dels últims anys que els ha valgut el Nobel de Física. Doctora en Física per la UIB, ha estat investigadora en l’Institut Max Planck de Física Gravitacional i assessora científica de l’Agència Espacial Europea. És autora de més de 190 articles científics i ha codirigit 4 tesis doctorals. Recentment ha estat guardonada amb el Premi Ramon Llull 2017 del Govern de les Illes Balears i el Jaume II del Consell de Mallorca, entre altres premis, per la seva participació en el descobriment de les ones gravitacionals.
  • Dra. Mar Leza (Departaments de Zoologia i Biologia, UIB) Mar és professora ajudant doctora de la Universitat de les Illes Balears. Estudia la salut de les abelles i avalua l’impacte que tenen diferents factors, com a paràsits, pesticides, disponibilitat de recursos naturals i espècies invasores, sobre aquests pol·linitzadors. Ha realitzat estades d’investigació en centres de reconegut prestigi com el Center for Ecology & Hydrology (Natural Environment Research Council) de Oxfordshire (Regne Unit) i la University of Califòrnia (EUA). Actualment és coordinadora del grup Velutina Task Force de l’organització internacional Coloss. Li apassiona la divulgació científica.
  • Dra. Dora Romaguera (IdISBa i CIBER-OBN). Dora desenvolupa la seva labor a l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i CIBER Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN). És farmacèutica i doctora en nutrició humana i també col·laboradora en l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i de l’Imperial College London (UK). La seva investigació se centra en l’estudi dels patrons dietètics i la incidència de malalties cròniques. Actualment dirigeix l’estudi PREDIMED-PLUS a l’Hospital Universitari Son Espases. Ha estat recentment guardonada amb el premi Astra- Zeneca a Joves Investigadors a l’àrea d’obesitat i diabetis tipus 2.
  • Dra. Salut Deudero (COB- IEO). Salut, és la primera dona que dirigeix el Centre Oceanogràfic de Balears (COB-IEO) és Professora d’Investigació i centra els seus interessos en Biodiversitat marina, ecologia litoral mediterrània, conservació espècies amenaçades, xarxes tròfiques, espècies invasores, reserves marines, isòtops estables, cultius multitròfics, microplàstics. Ha publicat 101 treballs originals publicats a revistes d’impacte, i ha participat en més de 20 campanyes científiques marines (campanyes oceanogràfiques i busseig científic) en relació a l’avaluació de la biodiversitat i la investigació costanera.

Participants

Participants “Cites ràpides amb científiques”

Entitats que formen part de la plataforma #11fbalears

Coordinen el programa:

logos-11fbalears

Share